I Regionplan för Skåne 2022-2040 redovisas Hjärnarp som Strategisk nod för service och som framtida nod för vandring och cykling.
I gällande översiktsplan för Ängelholms kommun, ÖP 2035, är huvudsakliga delar av planområdet redovisade som nytt större bostadsområde. Översiktsplan 2035 innehåller ställningstaganden om att planera för en förtätning i kommunens större tätorter samt ny bebyggelse i kollektivtrafik- och stationsnära läge.
Stora delar av planområdet är inte detaljplanelagt sedan tidigare. I norr gränsar planområdet till, och omfattar en mindre del av, detaljplan B 609 (Byggnadsplan) utan kvarvarande genomförandetid. I planområdets norra del finns en cirka 25 meter bred och cirka 5 meter hög gräsbevuxen skyddsvall på mark planlagd som park/plantering. Norr om skyddsvallen är planlagt för småindustriändamål.
Ansökan om planbesked inkom den 5 oktober 2021 för fastigheten Kyrkogården 7:71 m fl. Ansökan avser uppförande av bostadsbebyggelse inom området. Kommunstyrelsen beslutade om positivt planbesked den 19 januari 2022 KS § 9.
Planområdet ingår i samrådsområde hinderfria ytor för flygplatsen, inom influensområde riksintresse för flyget. Inom planområdet planeras ingen bebyggelse bli högre än +63,2 meter över havet vilket är lägsta nivån för krav på hinderfria ytor.
Planområdet ligger inom den MSA-påverkande zonen för Ängelholms, Halmstads och Ljungbyheds flygplatser. MSA-zonen kan påverkas av byggnation högre än 20 meter. Högsta totalhöjd regleras till 10 meter inom planområdet.
Planområdet är beläget på ett avstånd av 150-300 meter från väg E6 som är av riksintresse för kommunikationer.
Planområdet ligger inom påverkansområde för väderradar, vilket ingår i riksintresse för totalförsvaret. Inom detta område anses objekt högre än 45 meter inom tätbebyggt område och 20 meter utanför tätbebyggt område få en inverkan på gällande riksintressen. Högsta totalhöjd regleras till 10 meter inom planområdet.
Planområdet är beläget inom Riksintresse rörligt friluftsliv enligt MB 4 kap 1 § och 2 §. Enligt MB 4 kap 1 § utgör bestämmelserna inte hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. Planförslaget bedöms utgöra utveckling av befintlig tätort då det är beläget inom område som definieras som tätort enligt SCB. Hjärnarps tätort har samhällsservice såsom skola, dagligvaruaffär, bibliotek och kollektivtrafik
Kommunen genomför en undersökning om betydande miljöpåverkan enligt PBL 5 kap. 11 § och Miljöbalken (MB) 6 kap. 3, 6 §§ för aktuell detaljplan.
Kommunen bedömer att ett genomförande av detaljplanen inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Bedömningen har utgått från kriterierna i Miljöbedömningsförordningen (SFS 2017:966) 5 §.
Eftersom detaljplanen skulle kunna tolkas innebär att planområdet får tas i anspråk för att anlägga ett ”industriområde”/ ”ett annat stadsbyggnadsprojekt” (i den mening som avses i 4 kap. 34 § PBL) har bedömningen avseende miljöpåverkan även utgått från Miljöbedömningsförordningen 10 § punkt 1-3 samt 11-13 §§ (”checklista 2”). Vad som utgör ”ett annat stadsbyggnadsprojekt” är dock inte närmare definierat i lagtexten.
Kommunens ställningstagande avseende bedömningen om ett genomförande av detaljplanen kan medföra betydande miljöpåverkan eller inte grundar sig bland annat på nedan:
Planförslaget har stöd i kommunens översiktsplan (inklusive länsstyrelsens yttrande över denna).
Planförslaget medför en förtätning och därigenom en mer resurseffektiv markhushållning.
Planförslaget bedöms inte påverka några riksintressen negativt.
Planförslaget påverkar inte något Natura 2000-område och kräver därmed inte tillstånd enligt MB 7 kap. 28 §.
Planförslaget bedöms inte ge upphov till betydande risker för människors hälsa eller för miljön till följd av allvarliga olyckor eller andra omständigheter.
Planförslaget bedöms inte bidra till att några miljökvalitetsnormer riskerar att inte kunna hållas.
Planförslaget reglerar frågor kopplat till buller från trafik och verksamheter, markradon samt skyfall.
I en sammanvägd bedömning har tagits hänsyn till enskilda omständigheter, kumulativa effekter som uppstår när flera omständigheter läggs ihop, och planförslagets påverkan i förhållande till platsens känslighet.
Planförslaget bedöms främst påverkas av vägtrafikbuller samt verksamhetsbuller från verksamhetsområde norr om. Denna aspekt utreds genom bullerutredning vilken visar att det är möjligt att innehålla riktvärden med de åtgärder som säkerställs i detaljplanen.
I Plan- och byggförordningen, PBF, finns i 2 kap. 4 b - 4 d §§ regler om när vissa åtgärder inte ska antas medföra betydande miljöpåverkan. Även dessa regler stödjer bedömningen att planförslaget inte medför betydande miljöpåverkan.
Utifrån undersökningen bedöms detaljplanen inte medföra sådan betydande miljöpåverkan som åsyftas i Plan- och bygglagen 4 kap 34 § eller i Miljöbalken 6 kap 3, 6 §§. Ett särskilt beslut om detta togs i samband med att detaljplanen fick beslut om samråd.
Samtliga luftkvalitetsmätningar som genomförts i Ängelholms kommun har visat på värden under miljökvalitetsnormen. Mätningarna är genomförda 2014 och 2017. Resultatet av mätningarna visar en luftkvalitet som även uppfyller de nationella miljömålen, med undantag för luftpartiklar. En dominerande källa till höga halter av grova partiklar (PM10) i gatumiljö i svenska tätorter är slitage av vägbeläggning, bromsar, däck och vägsand. Slitaget uppstår främst vid användningen av dubbdäck. Nya data pekar på att slitagepartiklar i omgivningsluften påverkar vår hälsa. Luftkvaliteten bedöms inte påverkas negativt av planförslaget och miljökvalitetsnormerna riskerar inte att överskridas på grund av förslaget.
I Vatteninformationssystem Sverige, VISS, (http://www.viss.lst.se/MapPage.aspx) redovisas:
Planområdet är beläget inom grundvattenförekomst SE624463-131830 med kvalitetskrav kemisk status ”God kemisk grundvattenstatus med tidsfrist till 2027” samt kvalitetskrav kvantitativ status ”God kvantitativ status”. Statusklassning 2017-2021 anger otillfredsställande kemisk status grundvatten.
Lerbäcken är inte redovisad i VISS.
Planförslagets genomförande bedöms inte medföra sådan påverkan på grundvattnet att miljökvalitetsnormerna inte kan hållas.
I förordningen om omgivningsbuller (2004:675) uppges en skyldighet att kartlägga buller och upprätta åtgärdsprogram för kommuner med över 100 000 invånare. Då Ängelholms kommun har färre än 100 000 invånare omfattas inte kommunen av kravet att upprätta ett åtgärdsprogram för omgivningsbuller.
Inom planområdet finns vissa gräsytor och ett fåtal träd. Bland annat björk.
Inom planområdet finns vissa gräsytor som medger infiltration av dagvatten. Inom planområdet finns några få träd som kan bidra med viss skuggning.
Enligt miljöbalkens 7 kap 13§ gäller det generella strandskyddet 100 meter från strandlinjen vid havet, insjöar och vattendrag. I Skåne har Länsstyrelsen och kommunerna tillsammans reviderat länets strandskyddade områden. Syftet med strandskyddet är att trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.
Planområdet omfattas inte av strandskydd idag. Inom de delar där planförslaget ersätter äldre byggnadsplan återinträder dock strandskyddet. (I övriga delar av planområdet återinträder inte strandskyddet).
I en detaljplan får kommunen enligt 4 kap. 17 § PBL upphäva strandskydd för ett område, om det finns särskilda skäl för det och om intresset av att ta området i anspråk på det sätt som avses med planen väger tyngre än strandskyddsintresset.
Dagvatten från planområdet avvattnas i huvudsak till Lerbäcken söder om planområdet. En privat dagvattenledning leder genom planområdet, från industriområdet norr om, till Lerbäcken i söder. Jordlager i området består av isälvssediment, grus, svalsediment och sand. Detta innebär att genomsläppligheten i området bedöms som hög. Möjligheten till lokal infiltration av dagvatten är därmed god.
Planområdet är inte beläget inom något dikningsföretag.
Planområdet är påverkat av buller dels från vägtrafik, dels från verksamhetsområde norr om planområdet. Se vidare bullerutredning som tagits fram av Brekke och Strand Akustik AB, 2024-10-04. Se vidare i kap. "Konsekvenser av planens genomförande".
Föreslagen bostadsbebyggelse i planförslaget är belägen mer än 150 meter från väg E6. Väg E6 är redovisad som rekommenderad primär väg för transport av farligt gods. Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götalands län har tagit fram ett gemensamt dokument - Riskhantering i detaljplaneprocessen. I samband med denna har ett längsta avstånd från transportled på 150 meter fastslagits, vid vilket skyddsåtgärder till följd av farligt gods inte längre kan anses vara befogat. Detta avstånd motiveras med att reduktionen i individrisk till följd av ökat skyddsavstånd i princip är obefintlig efter detta avstånd och att nyttan med ytterligare skyddsavstånd är svår att påvisa. Risker med farligt godstransporter ska beaktas vid framtagandet av detaljplaner inom 150 meter från transportled för farligt gods. Samma avstånd, 150 meter, återkommer i rapporten Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen (RIKTSAM) - Bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods (Länsstyrelsen Skåne, 2007:06).
Kommunövergripande skyfallskartering på vidstående bild visar rinnvägar (röda stråk) samt områden där regnvatten ställer sig (blå områden). Bebyggelsen i planområdet är numera avriven och risk för vattenansamlingar vid denna, såsom bilden visar, föreligger inte längre.
Någon risk för erosion, skred eller ras bedöms inte föreligga inom planområdet.
Av miljöteknisk markundersökning (Tyréns 2023-06-02) framgår bland annat "Utifrån erhållna resultat från genomförd undersökning bedöms det inte föreligga något saneringsbehov i jord, d.v.s. ingen jord har påvisats med halter över Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning (KM). Analyserade grundvattenprov har påvisat måttligt halt av nickel enligt SGU:s bedömningsgrunder, men understiger med god marginal riktvärde från Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Risken för negativ påverkan på människor och miljö inför planerad markanvändning bedöms som låg. ... Utifrån utförd undersökning bedöms marken vara lämplig för planerat ändamål."
Det har visat sig att inom vissa områden i Ängelholms kommun som tidigare är bedömda som lågriskområden har det uppmätts förhöjda värden. Generellt gäller att man inte kan utesluta förhöjd risk för markradon lokalt.
Åtgärder för att klara tillåten radonhalt inne i byggnader utförs vid projektering av nybyggnation. Byggnader där människor stadigvarande vistas ska med hänsyn till radon utföras med grundläggning i enlighet med Boverkets byggregler. Radonhalten i inomhusluft får inte överstiga 200 Bq/m3. Ansvaret för att bedöma den faktiska radonrisken på varje byggplats och vidta tillräckliga skyddsåtgärder åligger den som skall bygga.
Av PM Planeringsunderlag/Geoteknik (Tyréns 2023-06-02) framgår bland annat "Mätningarna påvisar uppmätta markradonhalter på mellan 15,8 och 71,4 kBq/m3 ... Mätvärden från utförd undersökning tyder på radonhalter i medeltal som ligger på gränsen mellan normal- och högriskintervallen. Det innebär att det åtminstone behövs radonskyddat, möjligen radonsäkrat, byggande vid nybyggnation."
Av PM Planeringsunderlag/Geoteknik (Tyréns 2023-06-02) framgår bland annat "Utifrån nu utförd översiktlig undersökning bedöms grundläggningsförhållandena som goda då naturligt avsatta jordlager vid planerade byggnadslägen främst utgörs av fast till mycket fast lagrad friktionsjord".
Planområdet avvattnas i huvudsak till Lerbäcken söder om planområdet. Av PM Planeringsunderlag/Geoteknik (Tyréns 2023-06-02) framgår bland annat att grundvatten har påträffats 1-2 meter under markytan. Jordlager i området består av isälvssediment, grus och svalsediment, sand. Detta innebär att genomsläppligheten i området bedöms hög.
Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har meddelat att ”fastigheten ligger inom lämning L1986:5394, bytomt. Många av de skånska byarna, så som Hjärnarp, etablerades redan under medeltiden men upplöstes mer eller mindre i samband med skiftesreformerna under 1800-talets första hälft. Byarna låg oftast på ungefär samma plats som där de bildades fram till att de upplöstes och bytomtens utbredning definieras utifrån dess läge på historiska kartor från 1700- och 1800-talet. Efter skiftesreformerna har många bytomter åter bebyggts men det är lämningar efter den äldre byn, dolda under mark i form av kulturlager, bebyggelserester m.m., som är skyddade som fornlämning.”
Vidare har Länsstyrelsen meddelat att arkeologisk förundersökning krävs, vilket planeras utföras under planprocessen.
Påträffas fornlämningar i samband med markarbeten skall dessa, i enlighet med Kulturmiljölagen, omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas. Fornlämningar kan synas som härdrester, stenpackningar eller mörka färgningar i jorden.
Planområdet finns inte upptaget i kommunens bevarandeprogram.
Planområdet är centralt beläget i Hjärnarp och skärmas av en vall mot verksamhetsområdet norr om. I övrigt gränsar området till befintlig bebyggelse. Drygt 100 meter söder om finns en dagligvaruaffär. Söder om planområdet finns vattendraget Lerbäcken. Planområdet ansluter till befintliga gator i öster och väster.
Se rubriker Fornlämningar respektive Kommunens bevaringsprogram ovan.
Tidigare bebyggelse inom planområdet är nu avriven.
Miljöer för småbarnslek planeras finnas inom planområdet. I övrigt nås allemansrättsligt tillgängliga skogsområden några hundra meter från planområdet.
Topografin inom planområdet bedöms som sådan att planområdet kommer kunna byggas ut på ett sätt som uppfyller tillgänglighetskrav. Planområdet ska utformas på ett sådant sätt att det blir tillgängligt även för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Det bedöms inte finnas några särskilda aspekter kopplade till sociala förutsättningar som är av den omfattningen att det skulle påverka utformningen eller genomförandet av förslaget. Det finns idag en relativt hög andel bostäder i friliggande villor jämfört med radhus/flerbostadshus i Hjärnarp. Ett tillskott av radhus/flerbostadshus skulle bidra till mer blandade upplåtelseformer och befolkning.
Planområdet är beläget inom verksamhetsområde för vatten och spillvatten med erforderlig kapacitet, befintliga anslutningar (även från Boels väg) kan eventuellt nyttjas beroende på gestaltning/fastighetsindelning. För dagvatten se rubrik Miljö - Dagvatten ovan.
Uppvärmningssätt är inte möjligt att reglera närmare i detaljplanen.
Planområdet är beläget inom Öresundskrafts elnätsområde. Planområdet kan anslutas till befintliga transformatorstationer väster, öster eller norr om planområdet.
Planområdet bedöms kunna anslutas till tele/bredbandsnät i Hjärnarp om behov skulle finnas. Aspekten kan inte regleras närmare i detaljplanen.
Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) sköter sophanteringen i Ängelholms kommun.
Dagligvaruaffär är belägen cirka 200 meter söder om planområdet. Bibliotek, äldreboende och förskola är beläget cirka 300 meter söder om planområdet. Grundskola f-9 finns cirka 800 meter söder om planområdet.
Planområdet ansluter västerut till Brovägen (via befintligt servitut med ändamål väg över fastigheten Kyrkogården 7:76). Brovägen ansluter till Hjärnarpsvägen för vilken Trafikverket är huvudman.
Planområdet ansluter österut till Boels väg. Boels väg ingår i gemensamhetsanläggningen Hjärnarp ga:4. Boels väg ansluter till Boarpsvägen för vilken Trafikverket är huvudman.
Gång- och cykeltrafik från planområdet ansluter till angränsande gatunät enligt ovan. Till skolan i söder finns gång- och cykelvägar genom stora delar av samhället.
Regionbuss 507 trafikerar Hjärnarp-Ängelholm med timmestrafik. Hållplats finns cirka 200 meter söder om planområdet, vid Hjärnarpsvägen.
I västra delen av planområdet finns en befintlig större markparkering. Parkering ska anordnas enligt kommunens parkeringsnorm.