Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för uppförande av ny bostadsbebyggelse, i form av radhus och / eller flerbostadshus, samt parkering inom planområdet, i den omfattning och med den utformning som följer av planförslaget. Planförslaget utformas med hänsyn till förutsättningarna på platsen, utifrån bland annat platsens topografi, trafik, hantering av skyfall samt behov av skydd mot buller.
Planområdet är beläget relativt centralt i Hjärnarps tätort. Planområdet omfattar fastigheterna Kyrkogården 7:71, 7:73, 7:74, 7:75 och 7:76 samt del av Hjärnarp 1:32. I norr utgörs planområdet av en skyddsvall. Norr om denna finns ett område planlagt för småindustriändamål. I väster gränsar planområdet mot planlagd vägmark (Brovägen). I övrigt gränsar planområdet i huvudsak till befintlig bostadsbebyggelse och Lerbäcken.
Planområdets areal är cirka 21 000 kvadratmeter.
Fastigheterna Kyrkogården 7:71, 7:73, 7:74, 7:75 och 7:76 ägs av Stefan Nordbergh Fastigheter Ab. Hjärnarp 1:32 ägs av Ängelholms kommun.
Inom delar av planområdet har tidigare funnits bebyggelse som rivits under 2024. Delar av tomtmarken är gräsbevuxen med några träd, bland annat björkar. I den västra delen av planområdet finns befintlig markparkering. I norr finns en gräsbevuxen vall.
Planförslaget innehåller ny bostadsbebyggelse i radhus och/eller flerbostadshus i höjder motsvarande upp till två våningar. Bostadshusen grupperas kring en gemensam gårdsbildning. Förslaget innehåller i storleksordningen cirka 35 bostäder.
Planförslaget bekräftar även den pågående markanvändningen markparkering i västra delen av området. Planområdet ansluter till Brovägen / Hjärnarpsvägen i väster och Boels väg / Boarpsvägen i öster. I norr planläggs befintlig vall med krav på kompletterande bullerplank.
I östra delen av planområdet planläggs befintlig Boels väg som lokalgata. Gatan breddas till 6,0 meter för att möjliggöra mötande trafik. Gatan försörjer dels föreslagen ny bebyggelse, dels befintlig öster om.
I västra delen av planområdet, längs Brovägen, planläggs för en gång- och cykelväg. Detta förbättrar förutsättningarna för gång- och cykeltrafik från planområdet söderut till bland annat dagligvaruaffär, busshållplats, bibliotek och skola/förskola.
Kommunen är huvudman för allmän plats.
Planområdets östra del planläggs för bostäder i form av flerbostadshus och / eller radhus i höjder motsvarande två våningar kring en gemensam gård. I planområdets centrala och nordvästra delar planläggs för parkering och komplementbyggnader till bostäderna. För huvudbyggnad regleras högsta nockhöjd ("taknock") till 9 meter. Detta bland annat för att möjliggöra uppförande av flerbostadshus med träbjälklag. Totalhöjd (inklusive uppstickande delar såsom skorsten) regleras till 10 meter. Takvinkel på huvudbyggnad regleras till 15-45 grader.
Utformning på byggnader regleras genom bestämmelse om att byggnad längre än 20 meter ska utformas uppdelad i delvolymer, förskjutna i höjd- respektive djupled. Detta med hänsyn till topografi samt utifrån stadsbildsskäl. Fasadmaterial ska huvudsakligen vara trä, tegel eller puts (med hänsyn till befintlig huvudsaklig karaktär på fasader i Hjärnarp).
Avseende utnyttjandegrad redovisas en flexibilitet för att möjliggöra såväl flerbostadshus som radhus.
I planområdets västra del planläggs en befintlig markparkering. Höjder regleras för att möjliggöra t ex uppförande av solceller över parkeringsplatser.
I planområdets norra del planläggs en befintlig gräsbevuxen vall samt för tillkommande bullerplank på vallens krön. Vallen planläggs med markanvändning bostad åt söder samt markanvändning industri åt norr (mot befintligt industriområde. Hela vallen planläggs med "prickmark" - marken får inte förses med byggnad. Planbestämmelse redovisas som säkerställer gemensam uteplats på innergård som uppfyller riktvärden för buller.
Med bakgrund av utförd radonmätning regleras att grundläggning av huvudbyggnad skall utföras radonsäkrat.
Med bakgrund av utförd dagvatten- och skyfallsutredning regleras att viss mark skall höjdsättas så att avrinning av skyfall ej hindras.
Reglering av att viss mark inte får förses med byggnad redovisas med hänsyn till närhet till bäck, byggnadsfritt avstånd enligt §47 Väglagen, närhet till angränsande bebyggelse, avledning av skyfall, med mera.
Genomförandetiden är fem år från den dag planen vinner laga kraft. Innan genomförandetiden har gått ut får planen inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja.