Med allmän plats menas ett område som är avsett för ett gemensamt behov. Kommunen ska i en detaljplan reglera vilka områden som ska vara allmän plats. En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas för en enskild verksamhet och får till skillnad från kvartersmark inte stängas av för allmänheten. En allmän plats kan till exempel vara en gata, ett torg eller en park. Nedan redogörs motiven till reglering av den allmänna platsmarken.
GATA1 – Lokalgata
Motiv: Användningen används för gator som främst är avsedda för trafik inom en ort eller för trafik som har sitt mål vid gatan. Syftet med bestämmelsen är att möjliggöra angöring till befintliga verksamheter samt nya bostäder. Gatorna ska bli kommunala och tillgängliga för allmänheten varpå de planläggs som allmän plats. Regleringen sker med stöd i 2 kap. 7 § 1 st. 1 p. PBL, hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till områden med sammanhållen bebyggelse finns gator och vägar.
PARK – Park
Motiv: Användningen används för alla typer av grönområden som kräver skötsel och som helt eller till viss del är anlagda. Komplement som behövs för platsens skötsel och bruk ingår i användningen. Syftet med bestämmelsen är att säkerställa en grönyta för dagvattenhantering och rekreation. Regleringen sker med stöd i 2 kap. 7 § 1 st. 3-4 p. PBL, hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till områden med sammanhållen bebyggelse finns parker och andra grönområden samt lämpliga platser för lek, motion och annan utevistelse.
TORG – Torg
Motiv: Användningen medger att platsen används för torg med tillhörande verksamheter som till exempel torghandel, kollektivtrafik eller serveringar. Även komplement som behövs för torgets funktion ingår, som kiosker, hållplatsskydd, parkeringsplatser eller toaletter. Syftet med bestämmelsen är att möjliggöra för ytor som är avsedda för vistelse samt entrézon till verksamheter och bostäder. Regleringen sker med stöd i 2 kap. 7 § 1 st. 2 p. PBL, hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till områden med sammanhållen bebyggelse finns torg.
Fördröjningsmagasin för dagvatten med en sammanlagd volym av minst 980 m3. Detta gäller för alla fördröjningsmagasin tillsammans
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa yta för att fördröja dagvatten från kvartersmark och allmän plats. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till landskapsbilden och en god helhetsverkan.
Kvartersmark är mark som främst är avsedd för bebyggelse för enskilt ändamål eller allmänna verksamheter. Kommunen ska i detaljplan alltid ange användningen av kvartersmark. Användning av kvartersmark kan till exempel vara bostäder, detaljhandel eller industri. Nedan redogörs motiven till reglering av kvartersmarken.
B – Bostäder
Motiv: Användningen avser boende med varaktig karaktär. Även bostadskomplement ingår i användningen. Syftet med bestämmelsen är att möjliggöra för kollektivtrafiknära bostäder i Stationsområdet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 2-3 §§, att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov samt att främja bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet.
C – Centrum
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bekräfta befintliga centrumfunktioner inom planområdet och säkerställa fortsatt centrumverksamhet i området. Bestämmelsen medger kombinationer av olika verksamheter som handel, service, tillfällig vistelse, samlingslokaler, kontor och andra jämförliga verksamheter som behöver ligga centralt eller vara lätta att nå. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 2 §, att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov.
P1 – Parkeringshus
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att möjliggöra att parkeringsgarage kan skapas i del av den gamla batterifabriken. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 2 §, att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov.
[prickmark] – Marken får inte förses med byggnad
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att inga byggnader uppförs för nära allmän plats, att inga byggnader placeras i allmänt tillgängliga passager samt att byggnader placeras med hänsyn till kulturmiljö och trafiksäkerhet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen, intresset av en god helhetsverkan samt behovet av en god trafikmiljö.
[korsmark] – Marken får endast förses med komplementbyggnad med en högsta nockhöjd om 4,5 meter därutöver får balkong kraga ut
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att, på bostadsgårdarna, möjliggöra placering av mindre komplementbyggnader som till exempel cykelrum, växthus eller tak över en gemensam uteplats. Vid öppningarna får inte komplementbyggnader placeras. Syftet är även att tillåta balkonger kraga ut över korsmarken. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
s1 – Byggnadens två första våningar får endast användas för centrum
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att det blir fortsatt centrumverksamhet i byggnadens två första våningar. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan. (Se även illustrativ beskrivning i figur "Byggnaders användning" nedan).
s2 – Parkeringsändamål får utgöra max 2800 m2
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att begränsa ytan för parkeringsändamål. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
x1 – Markreservat för allmännyttig gång- och cykeltrafik
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa allmän passage inom området vilket även är i linje med planprogrammets intentioner för Stationsområdet om att möjliggöra orienterbara stråk och levande gaturum. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
r1 – Byggnad får inte rivas
Motiv: Befintliga byggnader som omfattas av bestämmelsen har ett högt kulturmiljövärde då de utgör en väsentlig del av den gamla batterifabriken. Syftet med bestämmelsen är således att säkerställa att dessa byggnader ej rivs. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
q1 – Fasaderna får inte förvanskas
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
q2 – Fasadernas murverk ska bevaras och utgöras av gult hårdbränt tegel med schatteringar likt befintligt
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
q3 – Befintliga ursprungliga dörrar, portar och fönster ska bevaras
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
o1 – Takvinkel för sadeltak ska vara 27-45 grader
Motiv: Takvinkeln regleras tillsammans med nockhöjd och utformningsbestämmelse om sadeltak för att säkerställa ett varierat taklandskap med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
f1 – Tak ska utformas som sadeltak
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa ett varierat taklandskap med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
f2 – Fasader mot allmän plats ska utformas med markerad sockelvåning
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa en variation i stadsrummet som kan bidra till en upplevd småskalighet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
b1 – Entréer ska orienteras mot gata och vara genomgående
Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att entréer placeras mot gatan och är genomgående för att bidra till ett levande gaturum och en dynamisk stadsmiljö vilket även är i linje med planprogrammets intentioner för Stationsområdet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
e1 – Största byggnadsarea är 2600 m2 för flerbostadshus därutöver får komplementbyggnad uppföras om sammanlagt 50 m2
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att skapa goda boendemiljöer genom att begränsa exploateringen till att motsvara det illustrerade förslaget. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
e2 – Största byggnadsarea är 2000 m2 för flerbostadshus därutöver får komplementbyggnad uppföras om sammanlagt 50 m2
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att skapa goda boendemiljöer genom att begränsa exploateringen till att motsvara det illustrerade förslaget. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
e3 – Största byggnadsarea är 950 m2 för flerbostadshus och radhus därutöver får komplementbyggnad uppföras om sammanlagt 50 m2
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att skapa goda boendemiljöer genom att begränsa exploateringen till att motsvara det illustrerade förslaget. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
k1 – Takens tidstypiska karaktär med sneda takfall och lanterniner ska bibehållas
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
[prickmark] – Marken får inte förses med byggnad
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att inga byggnader uppförs för nära allmän plats, att inga byggnader placeras i allmänt tillgängliga passager samt att byggnader placeras med hänsyn till kulturmiljö och trafiksäkerhet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen, intresset av en god helhetsverkan samt behovet av en god trafikmiljö.
[korsmark] – Marken får endast förses med komplementbyggnad med en högsta nockhöjd om 4,5 meter därutöver får balkong kraga ut
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att, på bostadsgårdarna, möjliggöra placering av mindre komplementbyggnader som till exempel cykelrum, växthus eller tak över en gemensam uteplats. Vid öppningarna får inte komplementbyggnader placeras. Syftet är även att tillåta balkonger kraga ut över korsmarken. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
s3 – Byggnadens första våning får endast användas för centrum
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att det blir fortsatt centrumverksamhet i byggnadens första våning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
s4 – Byggnadens två första våningar får endast användas för centrum
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att det blir fortsatt centrumverksamhet i byggnadens två första våningar. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h1 – Högsta nockhöjd är 8 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h2 – Högsta nockhöjd är 8,5 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h3 – Högsta nockhöjd är 16,1 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h4 – Högsta nockhöjd är 18,7 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h5 – Högsta nockhöjd är 21,5 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h6 – Högsta nockhöjd är 31,5 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera höjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h7 – Högsta totalhöjd är 17,6 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera totalhöjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h8 – Högsta totalhöjd är 20,2 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera totalhöjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h9 – Högsta totalhöjd är 23 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera totalhöjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
h10 – Högsta totalhöjd är 33 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera totalhöjden på den tillkommande bebyggelsen. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
x2 – Markreservat för allmännyttig gång- och cykeltrafik
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa allmän passage inom området vilket även är i linje med planprogrammets intentioner för Stationsområdet om att möjliggöra orienterbara stråk och levande gaturum. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska placeras med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
p1 – Huvudbyggnad ska placeras med gavel/kortsida mot gata
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa placering av radhusen med gavel ut mot gatan för att lyfta fram gavelmotiven likt befintlig byggnad samt bidra till en varierad stadsmiljö. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
q4 – Befintlig entrédörr i trä med cirkelrunda och metallklädda ljusinsläpp ska bevaras
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
q5 – Entréns omfattning och trappa av natursten ska bevaras
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
o2 – Takvinkel för sadeltak ska vara 27-45 grader
Motiv: Takvinkeln regleras tillsammans med nockhöjd och utformningsbestämmelse om sadeltak för att säkerställa ett varierat taklandskap med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
f3 – Endast radhus
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att skapa en variation av bostadstyper inom området. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
f4 – Fasader mot allmän plats ska utformas med markerad sockelvåning
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa en variation i stadsrummet som kan bidra till en upplevd småskalighet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
f5 – Balkong får inte kraga ut över prickmark
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att skapa en öppnare passage där allmän tillgänglighet möjliggörs. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
f6 – Om byggnaden utformas med platt tak ska översta våningen vara indragen minst 2 meter från fasad i alla väderstreck
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att översta våningen inte ska upplevas som ett våningsplan samt skapa ett levande taklandskap. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
f7 – Om byggnaden utformas med platt tak ska ventilationsutrymme placeras på översta våningen och vara väl integrerad med fasadens gestaltningMotiv: Syftet med bestämmelsen är att ventilationsutrymme placeras väl integrerad i byggnadens utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
f8 – Tak ska utformas som sadeltak
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa ett varierat taklandskap med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
f9 – Tak ska utformas som platt tak
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa ett varierat och levande taklandskap. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
b2 – Huvudentré ska placeras mot torget
Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att huvudentré placeras mot torget för att bidra till en levande och dynamisk stadsmiljö vilket även är i linje med planprogrammets intentioner för Stationsområdet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
k2 – Hallens och korridorens tidstypiska karaktär med ursprungliga golvbeläggningar i kalksten samt ursprungliga dörrar och snickerier ska bibehållas
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
k3 – Matsalens tidstypiska karaktär med golvbeläggning i Höganäsklinker och fönsterbänkar i natursten ska bibehållas
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bevara befintliga kulturhistoriska värden genom att de bibehålls avseende material och utformning. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, (natur- och) kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
Underjordiskt garage får ej uppföras
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att underjordiskt garage ej uppförs. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
För bostäder ska grundläggning och byggnadsstomme utföras på ett sådant sätt att de klarar gällande riktvärde för vibrationer, upp till 0,4 mm/s vägd RMS
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att, med hänsyn till områdets närhet till järnvägen, minimera störningar och hälsorisker för boende genom att begränsa vibrationer till acceptabla nivåer. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 5 §, att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till människors hälsa.
Bostäder med en ekvivalent ljudnivå vid fasad som överskrider 60 dBA och som är större än 35 m2 ska utföras med minst hälften av bostadsrummen vända mot en bullerskyddad sida med högst 55 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad respektive 70 dBA maximal ljudnivå vid fasad nattetid kl 22-06
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa goda boendemiljöer genom att minimera störningar och hälsorisker kopplat till trafikbuller. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 5 §, att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga bullerstörningar.
Minst en uteplats till varje bostad eller en gemensam uteplats till bostäderna ska placeras så de uppfyller gällande riktvärde för buller
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa uteplatser för boende med god ljudmiljö genom att minimera störningar och hälsorisker kopplat till trafikbuller. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 5 §, att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga bullerstörningar.
För flerbostadshus ska färdigt golv vara minst 40 cm högre än lägsta höjd på gatunivå längs med byggnadens fasad. Entréer till trapphus och entréer till lokaler får ligga lägre. Källare tillåts uppföras lägre om de utförs vattentäta.
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att reglera lägsta golvnivå, med möjlighet till undantag för vissa delar av byggnaden. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 5 §, att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till risken för översvämning.
Fasadmaterial ska i huvudsak utgöras av tegel
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa utformning av ny bebyggelse med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck, vilket även är i linje med planprogrammets intentioner för Stationsområdet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
Fasad mot gata får endast ha samma material, färg och/eller struktur till en längd om högst 35 meter
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa en variation i stadsrummet som kan bidra till en upplevd småskalighet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
Komplementbyggnader ska utformas med vegetationsklädda tak av sedum eller annat växtmaterial med liknande egenskaper
Motiv: Syftet med bestämmelsen är främst ur ett estetiskt perspektiv som kan bidra till goda boendemiljöer men det möjliggör även för viss fördröjning av dagvatten. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
Taktäckning för sadeltak får ej utgöras av papp såvida det inte är täckt av solceller
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att säkerställa utformningen med hänsyn till den omgivande bebyggelsens karaktär och uttryck. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
Utöver angiven nockhöjd får takkupor och frontespiser anordnas till högst 30% av fasadens bredd
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att bidra till en varierad stadsmiljö genom att möjliggöra för en reglerad användning av takkupor och frontespiser. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
Loftgångar får ej uppföras
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att åstadkomma rena volymer med tydliga entréer som bidrar till att skapa en stadsmässighet. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
Byggnadsdelar och installationer på tak ska vara väl integrerade med takens gestaltning
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att installationer på taken ska gestaltas på ett medvetet och integrerat sätt med hänsyn till byggnadens placering. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 6 §, att bebyggelse ska utformas med hänsyn till stads- och landskapsbilden och intresset av en god helhetsverkan.
Startbesked får inte ges för ändrad markanvändning förrän markföroreningar har avhjälpts
Motiv: Syftet med bestämmelsen är att markföroreningar ska saneras innan tillåtelse kan ges för bostadsexploatering. Regleringen sker med stöd i PBL 2 kap 5 §, att bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till människors hälsa.