Genomförandefrågor

Mark- och utrymmesförvärv

För att genomföra detaljplanen behöver ett markbyte ske mellan Kommunen och Industribyn AB. Område som planläggs för bostäder överförs från de kommunägda fastigheterna Ängelholm 3:28, Pilen 10 och Pilen 11 till Pilen 13. Allmän plats inom planområdet ska överföras till kommunal gatufastighet.

Parterna kommer att upprätta köpekontrakt för markbytet innan detaljplanen antas.

Fastighetsrättsliga frågor

Förändrad fastighetsindelning

I samband med detaljplanens genomförande kommer det att ske en ändring i fastighetsindelningen. Ansökan om lantmäteriförrättning kommer att lämnas in gemensamt av parterna i samband med att detaljplanen får laga kraft.

Rättigheter

Inom planområdet finns markreservat (x-områden) kopplat till allmännyttig gång- och cykeltrafik. Markreservat genomförs vanligen genom att det vid en lantmäteriförrättning bildas ett servitut för en kommunal fastighet att utnyttja området.

Tekniska frågor

Tekniska åtgärder

Det finns en risk att det vid extrem nederbörd blir stående vatten intill huskropparna, som kan ta skada. För att säkerställa att en sådan händelse inte skadar huskroppen har plankartan en bestämmelse om att färdig golvnivå för flerbostadshus ska vara minst 40 cm högre än lägsta höjd på gatunivå. Gatan behöver utformas så att vatten, i samband med skyfall, kan genom ytlig avrinning ledas vidare till Järnvägsgatan.

Utbyggnad av allmän plats

Inom planområdet planläggs det för allmän plats i form av gata, torg och park. Planförslagets genomförande möjliggör att Industrigatan breddas och torgbildningar kan skapas. Planförslaget innebär även att lokalgator och erforderlig infrastruktur tillkommer samt att dagvattenhantering möjliggörs inom parkmark. Detaljplanen föranleder till ökade driftskostnader i detta hänseende.

Utbyggnad av vatten och avlopp

Inom respektives vattentjänsts verksamhetsområde ansvarar VA-huvudmannen för att bygga ut den allmänna va-anläggningen.

Ekonomiska frågor

Planekonomisk bedömning

Exploatören står för kostnader för planarbetet, inklusive kostnader för kommunens handläggning enligt planavtal. Exploatören bekostar detaljplanens genomförande, utbyggnad av kvartersmark, teknisk infrastruktur, avgifter för anslutning av VA, el och fiber, samt förrättningar. Exploatören bekostar även eventuell flytt av ledningar och förrättningskostnader förknippade med detta. Exploatören får samtidigt fördelen av en större utbyggnadsmöjlighet.

Planavgift

Framtagandet av detaljplanen bekostas av beställaren vilket regleras i ett planavtal. Planavgift kommer därför inte att tas ut i bygglovsskedet.

Ersättningsanspråk

Vid bestämmelser om rivningsförbud har fastighetens ägare rätt till ersättning av kommunen för den ekonomiska skada detta innebär. Rätten till ersättning gäller dock endast om skadan är betydande i förhållande till värdet av den berörda delen av fastigheten. Föreläggande att anmäla anspråk skickas ut efter granskning, innan antagande. Tidsfrist för anmälan är 2 månader.

Inlösen

Kommunen och fastighetsägare till Pilen 13 har för avsikt att teckna köpekontrakt för markbyte innan detaljplanen antas. Kommunen har en skyldighet att lösa in mark som ska användas för allmän plats även utan att avtal föreligger med fastighetsägaren. Kommunen är även skyldig att förvärva den allmänna platsmarken om fastighetsägaren begär det.

Drift av allmän plats

Kommunen ansvarar för drift och underhåll av allmän plats.

Drift av vatten och avlopp

Inom respektives vattentjänsts verksamhetsområde ansvarar VA-huvudmannen för att sköta drift och underhåll av den allmänna va-anläggningen.

Organisatoriska frågor

Exploateringsavtal

Ett exploateringsavtal kommer att tecknas med exploatören innan detaljplanen antas. I exploateringsavtalet regleras bland annat överlåtelser av mark som behövs för att tillgodose behovet av allmänna platser.

Kommunen utför och bekostar allmän plats i Stationsområdet. I exploateringsavtalet regleras det exploateringsbidrag som exploatören ska bidra med till de allmänna platserna. Om det finns allmän plats inom planområdet ska den överföras till kommunen.

Exploateringsavtalet behandlar följande frågor:

  • Medfinansiering av utbyggnad av allmän platsmark inom Stationsområdet genom erläggande av exploateringsbidrag.

  • Överlåtelse av ny allmän plats inom planområdet till Ängelholms kommun.

  • Reglera markbyte mellan kommunen och exploatören.

  • Medfinansiering av stängslingåtgärder mot järnväg. Trafikverket och Ängelholms kommun har i medfinansieringsavtal avseende stängsling i stationsområdet i Ängelholm kommit överens om stängslingsåtgärder som behöver utföras med anledning av genomförande av nya detaljplaner i stationsområdet.

Exploateringsbidrag som betalas av exploatören beräknas i enlighet med bilaga B till riktlinjer för exploateringsavtal och markanvisningsavtal i Ängelholms kommun, exploateringsbidrag Stationsområdet. Exploateringsbidraget beräknas utifrån ny byggrätt som tillkommer inom planområdet.

Kommunen har tagit fram ett antal hållbarhetskriterier i syfte att främja ambitionen att Stationsområdet ska vara en hållbar stadsdel. För exploatörer som lever upp till samtliga hållbarhetskriterier nedan kommer en reduktion av exploateringsbidraget att göras.

  • Certifiering enligt Miljöbyggnad eller motsvarande för klassen Guld.

  • Maximal reducering av parkeringsplatser för bil enligt parkeringsstrategi. Bilpool ska ha miljöbilar och vara placerad inom ”gångavstånd”.

  • Sedumtak eller motsvarande på samtliga komplementbyggnader.

  • Aktivitetsplats i form av lekplats, utegym, stadsodling eller motsvarande på 20 % av ytan på innergårdar.

  • Solceller på 30 % av takyta, fasad eller andra ytor (exkl. komplementbyggnader).

  • Laddplatser på 100 % av parkeringsplatserna inom fastigheten.

Övriga avtal

Ett avtalsservitut för x-området avses att tecknas mellan exploatör och kommunen innan detaljplanen antas.

Tidplan

Detaljplanen förväntas kunna antas av Kommunstyrelsen kvartal 1 år 2027.

Genomförandetid

Genomförandetiden är fem år från den dag planen fått laga kraft. Innan genomförandetiden har gått ut får planen inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja.