Beskrivning av detaljplanen
Illustrationen visar planområdets läge och avgränsning.

Planområdets läge och avgränsning

Planområdets läge framgår av översiktskartan. Planområdet omfattar Pilen 13, delar av Pilen 10 och 11 samt delar av Ängelholm 3:28 och Ängelholm 3:32 och är beläget i den norra delen av Stationsområdet. Området gränsar till verksamheter i söder samt Spårgatan och villabebyggelse i norr. Öster om planområdet finns befintlig villabebyggelse och väster om planområdet finns upplag och markparkeringar som i sin tur gränsar till ett koloniområde och järnväg. Planområdets areal är ca 30 000 m2.

Fastigheten Pilen 13 är privatägd och fastigheterna Pilen 10, 11, Ängelholm 3:28 och Ängelholm 3:32 ägs av Ängelholms kommun.

Planområdet idag

Planområdet är idag planlagt för bland annat industriändamål, kontor samt lager och är till största del hårdgjort med undantag för en grön remsa i norr och en mindre skogsdunge i öster. Inom fastigheten Pilen 13 har det tidigare bedrivits tillverkning av batterier. Området, även kallat gamla Batterifabriken, utgörs av de tidigare fabriksbyggnaderna som är i 1-2 våningar och platsen präglas av en industriell karaktär. Bebyggelsen uppfördes under 1950- och 60-talet men har med tiden byggts om och till för att anpassas till de verksamheter som bedrivs på platsen idag. I dagsläget används fastigheten för en mängd olika verksamheter som exempelvis posten, gym, kontor, secondhand-butiker, resurscenter samt ett antal mekaniska verkstäder.

Illustration som visar ett förslag på utformning inom aktuellt planområde.

Planförslaget

Planförslaget är en del i den pågående omvandlingen av Stationsområdet, ett område som på sikt planeras omvandlas till en stadsmässig och kollektivtrafiknära stadsdel. Planförslaget möjliggör för bostadsändamål med inslag av centrumverksamhet samt parkeringshus. Inom planområdet avses viss bebyggelse bevaras för verksamheter och parkering. Ny bostadsbebyggelse föreslås uppföras i mellan 2–10 våningar. Viktiga kulturmiljövärden har identifierats inom planområdet och den nya bebyggelsen ska därför utformas med hänsyn till omgivningen och den kulturhistoriska miljön.

Allmän plats

Allmän plats är ett område som i en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov och som ska vara tillgänglig för allmänheten. Planförslaget medför ca 10 400 m2 allmän plats för GATA, Torg och Park.

Den befintlig gatustrukturen inom området avses finnas kvar och kompletteras med nya lokalgator som ansluts till Industrigatan i söder samt den kommande förlängningen av Järnvägsgatan i norr. De nya gatorna inom planområdet avser att ordna erforderlig infrastruktur inom området samt fungera som angöring till de nya bostäderna och de befintliga verksamheterna.

Detaljplanen föreslår att möjliggöra för två torgbildningar inom planområdet. Torgen avses få olika karaktär där torget i söder ska utformas med hänsyn till den kulturhistoriska miljön och möjliggöra en öppen plats för möten och aktiviteter. Det mindre torget i mitten av planområdet avses upplevas som ett mindre kvarterstorg där mötesplatsen ska samspela med en säker trafikmiljö.

Parkmark planläggs i den nordöstra delen av planområdet där det ska finnas en yta för fördröjningsmagasin för att säkerställa att dagvattnet kan omhändertas. Kommunens intentioner är att det även ska möjliggöras för rekreation inom parkområdet. En mindre parkremsa planläggs även vid Industrigatan för att säkerställa allmänhetens fortsatta tillgänglighet till det redan befintliga parkstråket som sträcker sig i nordsydlig riktning inom Stationsområdet.

Den allmänna platsens utformning utreds under planprocessen och en förprojektering av allmän plats kommer arbetas fram inför granskningen. Syftet med förprojekteringen är bland annat att utreda utformningen av allmän plats samt att ytor som krävs för erforderliga funktioner inom allmän plats säkerställs i detaljplanen. Ambitionen är bland annat att gatorna ska få liknande karaktär som övrig gatustruktur i Stationsområdet med säkra trafikmiljöer och gröna gaturum.

Huvudmannaskap

Huvudmannaskap för allmän plats ska vara kommunalt. Efterhand som bebyggelsen färdigställs enligt detaljplanen ska kommunen ordna de gator och andra allmänna platser som kommunen är huvudman för så att de kan användas för avsett ändamål. Kommunen ansvarar även för underhåll av den allmänna platsen.

Kvartersmark

Inom kvartersmarken föreslås bland annat bostäder (B) i form av flerbostadshus och radhus. Delar av de gamla fabriksbyggnaderna ska bevaras och säkerställs genom rivningsförbud. Här möjliggörs bland annat för centrumverksamhet (C) där viss befintlig verksamhet ges möjlighet att fortsatt bedrivas. Den stora fabriksbyggnaden möjliggörs även för att kunna innehålla viss bil- och cykelparkering (P1).

Flerbostadshusen kan uppföras i mellan 5-10 våningar och radhusen möjliggörs i planområdets östra del och kan uppföras i två våningar. 10-våningshusen möjliggörs i planområdets södra del, i anslutning till och ovanpå, den byggnad som idag innehåller gym. Planförslaget säkerställer att verksamhet fortsatt bedrivs i byggnadens två första våningar och uppförande av bostäder möjliggörs från våning 3-10 med en totalhöjd om ca 33 meter.

Gestaltningen av den nya bostadsbebyggelsen ska ta hänsyn till sin omgivning, både i kulör, material och arkitektur. Bebyggelsen ska i huvudsak utgöras av tegel vilket präglar området idag. Planförslaget säkerställer även att det skapas ett varierat och välgestaltat taklandskap med sadeltak närmst angränsande villabebyggelse. Platta tak säkerställs på höghusen där levande takvåningar avses få en framträdande visuell framtoning i stationsområdet. Flerbostadshusens innergårdar ska präglas av grönska och här ska även finnas gemensamma uteplatser. En gemensam uteplats planeras även på gymmets tak, mellan de båda höghusen. Radhusen planeras få egna små uteplatser i direkt anslutning till bostaden.