Detaljplanens genomförande innebär att mark som ägs av privat fastighetsägare tas i anspråk för park- och gatumark med kommunalt huvudmannaskap. Se karta för avgränsning. Kommunen har möjlighet att lösa in mark som enligt en detaljplan ska användas för allmän plats utan att avtal föreligger med fastighetsägaren. Kommunen är skyldig att förvärva den allmänna platsmarken om fastighetsägaren begär det. I detta fall kommer aktuell del av Ängelholm 3:141 att fastighetsregleras till den kommunägda fastigheten Ängelholm 3:122 utan ersättning. Detta regleras i exploateringsavtalet.
En del av fastigheten inom planområdet planläggs som allmän platsmark med kommunalt huvudmannaskap. Fastighetsreglering behöver därför göras mellan Ängelholm 3:141 och den kommunalt ägda fastigheten Ängelholm 3:122. Kostnaderna för fastighetsbildningen som uppstår till följd av marköverföringarna ska bekostas av exploatören.
Planområdet berörs av flertalet servitut. Det finns sedan tidigare servitut som lastar Ängelholm 3:141 och ger badhuset (Lasarettet 3) rätt att använda ett område för in- och utfart, kommunikation samt för 4 platser för handikapparkering. Det finns även ett servitut som ger bostadskvarteret på fastigheten Lasarettet 2 rätt att använda väg för utfart på Ängelholm 3:141. Det finns servitut mellan Lasarettet 3 (härskande) och Ängelholm 3:141 (tjänande) för badhusslänt (område för slänt/stödmur mellan badhusbyggnad och naturlig marknivå) samt utrymme för parkeringsplatser. Servituten bedöms inte påverkas av detaljplanen.
Det finns även en ledningsrätt i den nordvästra delen av planområdet som säkerställs med ett u-område i plankartan.
Detaljplanen omfattar en samhällsviktig verksamhet. Detta innebär att verksamheten måste kunna upprätthålla funktionen även vid stora samhällsstörningar. I detta fall finns det risk att det vid extrem nederbörd bli stående vatten intill huskropparna, som potentiellt skulle kunna störa verksamhetens funktion och tillgänglighet. För att säkerställa att en sådan händelse inte skadar funktionen har plankartan en bestämmelse om att fasader mot innergårdar måste utformas med vattentäta konstruktioner. På så sätt riskerar sjukhuset inte att översvämmas vid skyfall.
Planområdet är redan anslutet till kommunens vattentjänster som har god kapacitet att fortsatt försörja området. Vid högre bebyggelse kan det krävas intern tryckstegring för att vattnet ska kunna nå alla våningar. Fastighetsägaren ansvarar själva för eventuell intern tryckstegring.
Kommunen ansvarar för underhåll och drift av VA-nät fram till anslutningspunkt. Detaljplanen föranleder inga ökade driftskostnader i detta hänseende.
Inom området finns ett x-område som säkerställer allmänhetens tillgång till Hälsotorget och dess gång- och cykelförbindelser. Denna yta driftas idag av exploatören, och så ska även ske fortsättningsvis.
Exploatören står för kostnader för planarbetet, inklusive kostnader för kommunens handläggning enligt planavtal. Exploatören bekostar detaljplanens genomförande, utbyggnad av kvartersmark, teknisk infrastruktur, avgifter för anslutning av VA, el och fiber, samt förrättningar. Exploatören bekostar även eventuell flytt av ledningar och förrättningskostnader förknippade med detta. Exploatören får samtidigt fördelen av en större utbyggnadsmöjlighet.
Framtagandet av detaljplanen bekostas av beställaren vilket regleras i ett planavtal. Planavgift kommer därför inte att tas ut i bygglovsskedet.
Ett exploateringsavtal kommer att tecknas med exploatören innan detaljplanen antas. Exploateringsavtalet tecknas i enlighet med kommunens riktlinjer för exploateringsavtal (KS 2019/413). Nedan redogörs för de frågor som i huvudsak kommer att behandlas i exploateringsavtalet.
Reglering av allmän plats inom planområdet som ska överföras till kommunen utan ersättning.
Åtgärder för busshållplats.
Erforderlig fastighetsbildning/förrättningskostnader.
Ett avtalsservitut för x-området avses att tecknas mellan exploatör och kommunen innan detaljplanen antas.
Detaljplanen förväntas kunna antas av Kommunfullmäktige 2 kvartalet 2025.
Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft. Innan genomförandetiden har gått ut får planen inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja.
Ett gestaltningsprogram har tagits fram i samband med detaljplaneprocessen som ska ligga till grund för kommande gestaltning.