Beskrivning av detaljplanen

Detaljplanens syfte

Syftet med detaljplanen är att förtäta befintligt bostadsområde genom att möjliggöra för nya bostäder. Ny bebyggelse ska ta hänsyn till platsen och omgivningens värden, främst i form av befintlig bebyggelse.

Planområdets läge i kommunen. Planområde inom streckad figur.Planområdets läge i kommunen. Planområde inom streckad figur.

Planområdets läge och avgränsning

Planområdets läge framgår av översiktskartan. Planområdet omfattar fastigheterna Blåhaken 6, 7 och 3 och avgränsas i norr av en gång- och cykelväg, i öst av Polisgatan, i söder av fastigheten Blåhaken 12 samt i väst av fastigheten Blåhaken 4, 5 och 11. Planområdets areal är cirka 1700 kvadratmeter.

Fastigheterna Blåhaken 6, 7 och 3 ägs av Ängelholms kommun.

Blåhaken 6 runt år 2012 (ovan) och år 2023 (nedan).Blåhaken 6 runt år 2012 (ovan) och år 2023 (nedan).

Områdets historia

Planområdet har historiskt använts för bostäder och mellan cirka 1950-1990 fanns det ett antal villor på platsen. Efter detta har området mestadels använts som skolgård/utemiljö för Blåhakens förskola men har, sedan förskolan lades ned för ett antal år sedan, inte haft något specifikt syfte mer än att fungera som en informell hundrastgård.

Planförslaget

Detaljplanen möjliggör för uppförande av bostäder. Inom planområdet finns idag ingen bebyggelse utöver en liten bod men närområdet utgörs av både bostäder, naturområde samt verksamheter och kontor. Detaljplanen föreslår markanvändning för bostäder (B), vilket innebär att det finns möjlighet att uppföra både till exempel radhus och parhus men även en- och flerbostadshus. Planområdet föreslås anslutas till Polisgatan, som sedan leder trafiken vidare till Klippanvägen.

Kvartersmark

Inom kvartersmarken medges markanvändningen bostäder (B). Största byggnadsarea för flerbostadshus, radhus, parhus och kedjehus är 60% eller 80% av fastighetsarean inom egenskapsområdet, beroende på om fastigheten är större eller mindre än 170 m2, där 60% motsvarar 665 m2 och 80% motsvarar 887 m2. Formuleringen gällande om fastigheten är större än 170 m2 innebär att området inte får en orimligt hög exploateringsgrad om området inte avstyckas i flera mindre fastigheter och i stället blir en enda fastighet. Formuleringen gällande om fastigheten är mindre än 170 m2 innebär att det aktuella planförslaget med sju radhus går att genomföra även om området avstyckas i flera mindre fastigheter.

Största byggnadsarea för friliggande en- och tvåbostadshus är 30% av fastighetsarean inom egenskapsområdet, vilket motsvarar 332 m2. Inom den sydvästra delen av planområdet, där endast komplementbyggnad får uppföras, är största byggnadsarea är 50% av fastighetsarean inom egenskapsområdet, vilket motsvarar 114 m2.

Den högsta nockhöjden för bostäderna tillåts vara 10 meter och för komplementbyggnader regleras nockhöjden till 4 meter. En nockhöjd om 10 meter innebär att bostäderna kan uppföras i upp till tre våningar beroende på bebyggelsen utformning. Det finns en befintlig transformatorstation i den sydvästra delen som bekräftas genom markanvändningen transformatorstation (E1). Området regleras även med en bestämmelse om en högsta totalhöjd om 3 meter.

Illustrationsplan över det aktuella planförslaget med radhus.Illustrationsplan över det aktuella planförslaget med radhus.