Planeringsförutsättningar
Gällande detaljplan DP 1040 från år 2011.

Kommunala planeringsdokument

Översiktsplan

I gällande översiktsplan för Ängelholms kommun, ÖP 2035, är området utpekat som befintlig markanvändning. Planändringen bedöms inte strida mot översiktsplanens intentioner.

Detaljplan

Planområdet är detaljplanelagt sedan tidigare och omfattas av DP 1040 som fick laga kraft 2011-11-24. Marken är planlagd som verksamhetsområde för industri och kontor, ej hotell. Det finns ingen kvarvarande genomförandetid i detaljplanen. Syftet med detaljplanen är att "utvidga Åkerslunds verksamhetsområde åt söder och där ge möjlighet att etablera ett antal industri- och kontorsfastigheter".

Planbesked

Ansökan om planbesked inkom från Catorna Fastighets AB den 25 juni 2024. Ansökan avsåg ändring av detaljplan för att kunna möjliggöra en ändamålsenlig utbyggnad av befintlig byggnad genom ökad byggnadshöjd. Kommunstyrelsen beslutade om positivt planbesked den 9 oktober 2024 § 226 och gav Samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att pröva planläggning av området.

Riksintressen

Trafikkommunikation

Planområdet ingår i samrådsområde hinderfria ytor för flygplatsen, inom riksintresse för flyget. Bebyggelse högre än +63,2 meter över havet är lägsta nivån för krav på hinderfria ytor. Planområdet ligger även inom den MSA-påverkande zonen för Ängelholms, Halmstads och Ljungbyheds flygplatser. MSA-zonen kan påverkas av byggnation högre än 20 meter.

Totalförsvar

Planområdet ligger inom påverkansområde för väderradar, vilket ingår i riksintresse för totalförsvaret. Inom detta område anses objekt högre än 45 meter inom tätbebyggt område och 20 meter utanför tätbebyggt område få en inverkan på gällande riksintressen.

Miljökvalitetsnormer

Luft

Samtliga luftkvalitetsmätningar som genomförts i Ängelholms kommun har visat på värden under miljökvalitetsnormen. Mätningarna är genomförda 2014 och 2017. Resultatet av mätningarna visar en luftkvalitet som även uppfyller de nationella miljömålen, med undantag för luftpartiklar. En dominerande källa till höga halter av grova partiklar (PM10) i gatumiljö i svenska tätorter är slitage av vägbeläggning, bromsar, däck och vägsand. Slitaget uppstår främst vid användningen av dubbdäck. Nya data pekar på att slitagepartiklar i omgivningsluften påverkar vår hälsa.

Vatten

Planområdet är beläget inom grundvattenförekomst Ängelholm-Ljungbyhed (SE622920-131761) samt avrinningsområde Rönne Å: Rössjöholmsån-Hunserödsbäcken (WA53740837). Enligt Vatteninformationssytem Sverige (VISS) bedöms grundvattenstatusen vara kvantitativ och kemiskt god. För ytvattenstatus bedöms ekologisk status som måttlig, tillkomst/härkomst bedöms som naturlig och kemisk status bedöms som ej god.

Omgivningsbuller

I förordningen om omgivningsbuller (2004:675) uppges en skyldighet att kartlägga buller och upprätta åtgärdsprogram för kommuner med över 100 000 invånare. Då Ängelholms kommun har färre än 100 000 invånare omfattas inte kommunen av kravet att upprätta ett åtgärdsprogram för omgivningsbuller.

Illustrationerna visar befintlig bebyggelse.

Fysisk miljö

Områdets historia

Aktuellt planområdet ligger i den södra delen av Åkerslunds verksamhetsområde som planlades 2011 i syfte att utvidga befintligt verksamhetsområde söderut. Innan dess var området obebyggt och utgjordes av jordbruksmark.

Befintlig bebyggelsemiljö

Verksamhetsområdet som är beläget öster om väg E6 uppfördes under 1990- och 00-talet och karaktäriseras av gles, storskalig bebyggelse som är omgiven av gräsytor eller hårdgjord mark. Det finns ingen bebyggelse inom området som är aktuellt för planändring men inom berörd fastighet, Rebbelberga 14:8, finns en verksamhetsbyggnad om cirka 11 000 m2 som uppfördes år 2015. Planområdet omges av verksamhetsbebyggelse i norr, söder och öster. Omgivande bebyggelse är uppförd i en till två våningar med en byggnadshöjd om i huvudsak 8–12 meter. Utformningen är varierad med olika fasadmaterial och takutformning.

Miljö

Natur

Planområdet utgörs av en gräsbeklädd yta som inte bedöms hysa några större naturvärden. I planområdets nordligaste gräns finns en vegetationsridå som sträcker sig i öst-västlig riktning.

Dagvatten

Planområdets dagvatten passerar genom ett fördröjningsmagasin innan det når recipienten Rönne å. Planändringen medför ingen förändring mot gällande plan.

Hälsa och säkerhet

Risk för olyckor

Farligt gods

Planområdet ligger öster om väg E6/E20 som är transportled för farligt gods. Enligt rapporten Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen (RIKTSAM) – Bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods (Länsstyrelsen Skåne, 2007:06) ska risken för olyckor beaktas inom 200 meter från riskkällan.

Markförorening

Historiskt sett har marken bestått av jordbruksmark som inte förväntas vara direkt belastad av någon föroreningspåverkan. Det kan finnas en risk att man finner förhöjda halter av bekämpningsmedelsrester kopplat till jordbruksmark men det bedöms inte påverka gällande markanvändning.

Försiktighet ska alltid iakttas vid markarbeten och berörd tillsynsmyndighet skall underrättas innan markarbeten påbörjas. Enligt 10 kap. 11 § Miljöbalken skall den som äger eller brukar en fastighet, oavsett om området tidigare ansetts förorenat, även genast underrätta tillsynsmyndigheten om det upptäcks en förorening på fastigheten och föroreningen kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Markradon

Det har visat sig att inom vissa områden i Ängelholms kommun som tidigare är bedömda som lågriskområden har det uppmätts förhöjda värden. Generellt gäller att man inte kan utesluta förhöjd risk för markradon lokalt.

Åtgärder för att klara tillåten radonhalt inne i byggnader utförs vid projektering av nybyggnation. Byggnader där människor stadigvarande vistas ska med hänsyn till radon utföras med grundläggning i enlighet med Boverkets byggregler. Radonhalten i inomhusluft får inte överstiga 200 Bq/m3. Ansvaret för att bedöma den faktiska radonrisken på varje byggplats och vidta tillräckliga skyddsåtgärder åligger den som skall bygga.

Teknisk försörjning

Vatten och avlopp

Planområdet ligger inom verksamhetsområde för samtliga tre vattentjänster dricksvatten, spillvatten och dagvatten.

El och värme

Planområdet ligger inom eldistributionsområde Öresundskraft bedöms kunna ansluta till deras elnät och fjärrvärmeledningar.

Tele och internet

Den föreslagna bebyggelsen bedöms kunna försörjas med tele/bredband från befintliga ledningsnät i området.

Avfall

Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) sköter sophanteringen i Ängelholms kommun.

Trafik

Gatunät

Tillfart till planområdet sker via Fraktgatan som i sin tur ansluter till Åkerslundsvägen.

Parkering och utfarter

Parkering sker inom fastigheten.

Varumottagning

Erforderliga ytor för varumottagning finns inom fastigheten.